27 Şubat 2013 Çarşamba

Doğal Tatlandırıcı CANDEREL....

Çok geç kalınmış bir yayın olduğu için, aslında direkt konuya girmek istiyorum. Hani şu anneannemizin, babaannemizin evine gittiğimizde gördüğümüz beyaz üstünde kırmızı yazıları olan basmalı küçük kutuları bilmeyeniniz yoktur. Yaşlılarımızın çaylarının içine attıkları ve attıklarında köpürerek çayın üstüne çıkan ve sonra kaybolan o minik küçük beyaz yuvarlak şekerleri.Mutlaka hepimiz merakımıza yenik düşüp o kutuların içindekinin tadını öğrenmek için kutuyu gizlice elleyip,daha sonra içindekini çıkarmak için kırmızı düğmeye bastığımız,küçük beyaz şekerin düştüğü,sonra onu elleyip ağzımıza götürüp tadına baktığımızda ağzımızın şeker tadından yandığı o tatlandırıcıları hatırlamışsınızdır. Hatırlamadıysanız da  hemen söyleyeyim. CANDEREL ve işte kutusu...  


Canderel, tüm dünyada 30 yılı Türkiye’de ise 15 yılı aşkın bir süredir güvenle kullanılan Avrupa’nın ve Türkiye’nin bir numaralı tatlandırıcı markası Canderel, ürün ağına yeni katılan Bitkisel tatlandırıcı Canderel Green ile şekerin doğal alternatifi stevia’nın mucizesini bizlerle de tanıştırmak istemiş ve çok güzel bir mekanda güzel bir etkinlik düzenlemiş. Açıkçası benim gibi tatlandırıcıya yeni başlamış, önceden 1 çay bardağına 4 şeker atabilen biri için bu konu cidden önemliydi. Çünkü yapay tatlandırıcıların bazılarının içindeki maddelerin biraz fazla kullanımında kanser yapma riskini arttırdığını duymuştum. Tabii tatlandırıcaya başlamadan önce ufak bir araştırma yapmadım da değil hani. Önce bu ufak araştırma ile ilgili minik bir bilgi vermem gerekirse ;

Günlük yaşamda kullandığımız şekerin yerini almak üzere üretilen, aynı miktardaki şekerden daha tatlı olan ve daha az enerji içeren kimyasal maddelerdir.Çağlar boyunca zor bulunan bir madde olan şeker, son birkaç yüzyıl içinde kolay elde edilebilir olmuş ve insan beslenmesinin temel unsurlarından biri haline gelmiştir. İnsanlar tarafından çok sevilen şekerin kolay elde edilebilirliği, bol ve ölçüsüz tüketilmesine yol açarak, aşırı şeker kullanımı ile ilişkili rahatsızlıkların da görülme sıklıklarını arttırmıştır.Tat alma zevkinden mahrum kalmaksızın şekerin insan bedeni üzerindeki olumsuz etkilerinden kaçınmak gereksinimi, tatlandırıcıların günümüzde yoğun olarak kullanımları sonucunu beraberinde getirmiştir.
Tatlandırıcılar , başlangıçta şeker hastalarının tatlandırma gereksiniminin giderilmesi için kullanılmış olmakla birlikte , günümüzde fazla kilolular , vucut şeklini korumaya çalışanlar ve şekerin diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak isteyenler tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadırlar.Önemli bazı doğal ve yapay tatlandırıcılar ve ağırlıkça aynı miktardaki sofra şekerine oranla tatlılıkları aşağıda verilmiştir.

Doğal Tatlandırıcılar Genellikle bitkilerden ayrıştırılan kimyasal maddelerdir. Bu maddelerden bazıları aynı ağırlıktaki şekerden daha az tatlı oldukları halde daha az enerji içerdikleri için şeker yerine kullanılabilirler.

  1. Brazzein — 2000
  2. Curculin — 550
  3. Eritrol (Erythritol) — 0,7
  4. Glisirizin (Glycyrrhizin) — 50
  5. Gliserol (Glycerol) — 0,6
  6. Hydrojene nişasta hidrolizatları — 0,4-0,9
  7. İzomalt (Isomalt) — 0,45–0,65
  8. Laktitol (Lactitol) — 0,4
  9. Mabinlin — 100
  10. Maltitol — 0,9
  11. Mannitol — 0,5
  12. Monellin — 3000
  13. Pentadin — 500
  14. Sorbitol — 0,6
  15. Stevia — 250
  16. Tagatose — 0,92
  17. Tamatin (Thaumatin) — 2000-3000
  18. Xylitol — 1 

Yapay Tatlandırıcılar Doğal tatlandırıcı molekülleri benzerlerinin laboratuvarlarda yapay olarak sentezlenmesi ile elde edilen maddelerdir. Genellikle sıfır ya da sıfıra yakın miktarda kalori içerirler.İnsan yapısının, gelişimi boyunca karşılaşmadığı bu tür kimyasal maddelere uzun dönemde nasıl tepki vereceğini her zaman doğru biçimde belirlemek mümkün olmadığından , bu türden yeni bir ürünün kullanıma sunulması için gerekli yasal izinlerin alınması çok zordur.

  1. Acesulfame potasyum — 200
  2. Alitame — 2000
  3. ASPARTAM (Aspartame) — 160-200
  4. Siklamat (Cyclamate) — 30
  5. Dulcin — 250
  6. Neohesperidine dihydrochalcone — 1500
  7. Neotame — 8000
  8. P-4000 — 4000 (1950'de Amerika'da yasaklanmıştır)
  9. Sakkarin (Saccharin - benzosulfamit) — 300
  10. Sucralose — 600


Bu minik araştırmadan da anlaşılacağı gibi Aspartam maddesi yapay tatlandırıcılarda kullanılıyor, Stevia bitkisi ise doğal tatlandırıcılarda kullanılan bir madde. İşte Canderel bize yeni ürününde Stevia bitkisinden yapılmış tamamen doğal bir tatlandırıcı olan CANDEREL GRENN sunuyor.

CANDEREL GRENN ; Bitkisel Tatlandırıcı Canderel Green doğal olarak tatlı!
Artık sıcak içeceklerinizde, tatlı ve hamur işi tariflerinizde kullanabileceğiniz bir bitkisel tatlandırıcınız var; Canderel Green!
İçeriğini, anavatanı Güney Amerika olan STEVİA bitksinin oluşturduğu Canderel Green günlük yaşantısında şekerin zararlarından kaçınıp formda ve sağlıklı kalmak isteyen herkes için sağlıklı, bitkisel bir alternatiftir.
3 farklı formuyla Canderel Green, sabah kahvaltısından günün ilk çayına, yemek sonrası kahve keyfinden mutfakta pişireceğiniz tatlılara kadar günün her anında ve her yerde hayatınızı kolaylaştıran tat olarak yanınızda.
STEVİA bitkisinden söz etmek gerekirse  ; Anavatanı olan Brezilya, Arjantin, Paraguay’da yüzyıllardır yerliler tarafından kullanılıyor. Stevia, yapraklarındaki tatlı mucize keşfedildiğinden beri sadece Güney Amerika’da değil başta başta Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Fransa, İsviçre, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda, Kore, Meksika ve Arjantin olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, 100’den fazla çeşit yiyecek ve içeceğin tatlandırılmasında son derece yaygın olarak ve güvenle kullanılmaktadır. Bu güven 85’ten fazla bağımsız bilimsel araştırmadan elde edilen verilerle de kanıtlanmıştır.
Stevia’nın tatlandırıcı etkisi, yapraklarındaki doğal özlerde (Rebaduosid A) gizli. Bu özler sayesinde Stevia yaprakları şekerden 300 kat daha tatlıdır. Stevia bitkisinin özünü oluşturan, kendiliğinden tatlı Reb A; kalori ve karbonhidrat içermez. Bu sayede sıcak ve soğuk tüm içeceklerde, tatlı ve kek tariflerinde şeker yerine kullanmak için sağlıklı bir alternatiftir. Şekerin tadından mahrum kalmadan kalorisinden uzak durmak isteyenler için ideal, güvenilir ve en önemlisi bitkisel bir alternatiftir. Stevia bitkisinin yapraklarından elde edilen Canderel Green’in kullanımı diyabetikler ve vejetaryenler de dahil sağlığına ve formuna özen gösteren herkes için uygundur.
Şimdi tercih sizin ya yapay tatlandırıcılara devam yada artık doğal bir tatlandırıcıya geçme zamanı. Açıkcası fiyat olarak aspartam içeren yapay tatlandırıcılardan biraz daha pahalı ama bir o kadar da doğal ve iç rahatlatıcı benden söylemesi :) 

İşte etkinliğin gerisi resimlerde ; 











Resimler süper ama ben çok kötü çıkmışım. Sebebi de şehir dışında yapılan 5 günlük uykusuz denetim üstüne etkinlik sabah 6,05 geçe kalkan uçak seyahatinin sonucunda 7,45 de İstanbul Atatürk Havalimanına geliş bavul bekleme ve sonra Kozyatağı'ndaki eve varış bavul bırakıp etkinliğe gidiş sonuç işte resimlerdeki gibi :)) Ama herşeye rağmen güzel bir etkinlikti. Yine öncelikler Sevgili Seneme, daha sonrada etkinliği hazırlayan,düzenleyen ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim...  













1 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

evet ya ne iyi oldu bü ürünü üretmesi canderel'in bizim de onu tanımamız.. artık tatlı içecek istediğimde direk stevia candereli elime alıyorum.. süper oldu...